Ο Λέντας βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα νότια του Νομού Ηρακλείου. Είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο τουριστικό μέρος, περιτριγυρισμένο με υπέροχες καθαρές παραλίες, ήπια ανεπτυγμένο που προσφέρει χαλάρωση, ξεκούραση και διαφυγή από την καθημερινότητα. Κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

 Υπάρχουν ταβέρνες με φρέσκο ψάρι από τους ντόπιους ψαράδες και πολύ καλό κρητικό φαγητό, μαγειρεμένο με το παρθένο κρητικό ελαιόλαδο της περιοχής. Επίσης, καφετέριες και καφενεδάκια για να απολαύσετε τον καφέ σας, ήσυχα μπαράκια για να απολαύσετε το κοκτέιλ σας, ιντερνέτ καφέ, μαγαζί με τουριστικά είδη και καλοκαιρινά αξεσουάρ και μίνι μάρκετ.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, την ρακί, τον ντάγκο, τους χοχλιούς Μπαμπαρέσους που είναι το εξαιρετικό τοπικό έδεσμα της περιοχής που υπάρχουν μόνο στον Λέντα και έρχονται από διάφορα μέρη της Κρήτης για να τους γευτούν. 

Επίσης, ο επισκέπτης έχει την τύχη να βρεθεί δίπλα σε μια θαλάσσια χελώνα στα πεντακάθαρα νερά του Λέντα και ακόμη να αντικρύσει δελφίνια στο λιβυκό πέλαγος. Μπορεί να κάνει ορειβασία, ή πεζοπορία και να απολαύσει από ψηλά το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Όσον αφορά τις παραλίες, εκτός απ τη παραλία του Λέντα, από τα δυτικά υπάρχουν η παραλία του Δίσκου (παραλία γυμνιστών) και του Γέρο-Κάμπου και από τα ανατολικά υπάρχει η παραλία της Λούτρας, ο Ελέφαντας (η αλλιώς Τρυπητή) και ο Τράφουλας.


rent rooms lentas lentas crete studios lentas eftihia lentas summer crete


ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ιστορικά, ο οικισμός του Λέντα είναι χτισμένος πάνω στην αρχαία πόλη Λεβήν που χρονολογείται από το 2.500- 1.900 π. Χ. Εδώ, βρισκότανε ο ναός του Ασκληπιού που ήταν γιατρός και γνωστός ως θεός της ιαματικής. Οι ασθενείς του ερχότανε από πολύ μακρινές περιοχές, για την θεραπεία τους, όπως ήταν η Λιβύη. Τον 4ο αιώνα ο ναός ήταν πολύ γνωστός ως κέντρο υδροθεραπείας, φυσιοθεραπείας και ως ψυχιατρείο. Η Λεβήν εγκαταλείφθηκε τον 7ο-8ο αιώνα πιθανόν, λόγω πειρατικών επιδρομών.

Υπάρχουν δύο εκδοχές από που προέρχεται το όνομα Λέντας σύμφωνα πάντα με τον μύθο.

 Η πρώτη εκδοχή αναφέρεται στο ότι ο Λέντας πήρε το όνομά του από το φοινικικό Λάβι, που σημαίνει Λιοντάρι επειδή υπάρχει το ακρωτήριο στο χωριό που μοιάζει με λιοντάρι.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στο ότι ο Λέντας πήρε το όνομά του από το φοινικική λέξη Λεβήνα, που σημαίνει λευκό, και περιγράφει το υπόλευκο χρώμα των πετρωμάτων της περιοχής. 

Το σημερινό όνομα Λέντας προέρχεται, όπως φαίνεται, από τη λέξη «Λέοντας» δηλαδή το λιοντάρι.